Επικαιρότητα

Φωτιά τώρα: H εικόνα σε όλα τα κρίσιμα πύρινα μέτωπα

Φωτιά Φυλή

Αντιμέτωπες με τις αναζωπυρώσεις σε διάφορες φωτιές σχεδόν σε όλη χώρα βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για ακόμη μία δύσκολη μέρα.

Φωτιά σε Πάρνηθα

Tα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της.

Τα ξημερώματα οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις για αυτό το λόγο εκδόθηκαν 2 νέα μηνύματα από το 112.

Το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή και Αγίου Νικολάου.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία καθώς και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες.

Φωτιά σε Αυλώνα

Στους πρόποδες της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Άγιο Γεώργιο Αυλώνα και το μέτωπο κινήθηκε προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας οριοθετήθηκε.

Τις τελευταίες ώρες δόθηκε μεγάλη μάχη σε εκείνο το σημείο ώστε να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και τα κατάφεραν.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος κάνει ρίψεις νερού 1 ελικόπτερο. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες.

Φωτιά σε Αλεξανδρούπολη – Δαδιά – Ροδόπη

Πολλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις φωτιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν.

Οι συνεχιζόμενες και πολυάριθμες αναζωπυρώσεις και το απρόβλεπτο της πορείας των μετώπων της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν έχουν κοπάσει ούτε μέρα από την έναρξη της φωτιάς τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι ο μεγάλος αντίπαλος στις αγωνιώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της πύρινης λαίλαπας.

Οι διάσπαρτες μικροεστίες, τα «καντηλάκια», που σιγοκαίνε συναντώντας στο διάβα τους καύσιμη ύλη μετατρέπονται με τη βοήθεια του αέρα σε φλόγα που μόλις πάρει ύψος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Δαδιάς.

Στην ανάσχεση των μεγάλων αναζωπυρώσεων των πύρινων μετώπων νοτιοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στο χώρο αναψυχής «Κατρατζήδες» ενώ αναπτύσσεται στο πεδίο και η δύναμη των 56 πυροσβεστών από τη Ρουμανία που συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης με δέκα υδροφόρα οχήματα.

Η αύξηση της έντασης των ανέμων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ωστόσο ο βορειοανατολικός άνεμος είναι πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Δαδιάς, η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα.

Με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών έχουν διαπλατυνθεί οι υφιστάμενες αντιπυρικές ζώνες πέριξ του οικισμού, ενώ έχουν ζητηθεί και δύο προωθητήρες για την περαιτέρω διάνοιξη των αντιπυρικών.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σουφλίου καλεί όσους εθελοντές δύνανται να συνδράμουν στην προσπάθεια διαφύλαξης των αντιπυρικών ζωνών πέριξ του οικισμού της Δαδιάς να επικοινωνήσουν με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Γκαϊδατζή στο τηλέφωνο 6938689858.

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία , 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Επίσης συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Φωτιά Βοιωτία

Συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές στην Βοιωτία, με σημαντικές αναζωπυρώσεις να καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

Η φωτιά καίει αυτή την ώρα στο βουνό του Ελικώνα με κίνδυνο να εισέλθει στο ελατόδασος και να περάσει στα διοικητικά όρια του Δήμου Λειβαδέων.

Δόθηκε μεγάλη μάχη προκειμένου να μην καεί το Στείρι Βοιωτίας, και με υπεράνθρωπες προσπάθειες το χωριό σώθηκε από τη φωτιά.

Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η φωτιά στο Στείρι να περάσει την κορυφή και να επεκταθεί στο ελατόδασος που βρίσκεται από πίσω.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα , ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

Φωτιά Καβάλα

Τις αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν σε Διαλεκτό και Αβραμυλιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, με τη φωτιά να βαίνει προς οριοθέτηση και την εικόνα του μετώπου να μην εμπνέει ανησυχία.

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η γενικότερη εικόνα της παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη και εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο καιρού, δεν αποκλείεται σήμερα να οριοθετηθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ αναμένεται η συνδρομή από αέρος, δύο αεροσκαφών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το fotiatora.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στην Ροδόπη: Εκκενώνονται ξανά τα Κασσιτέρα

newsroom

Φωτιά στην Ροδόπη: Εκκενώνονται τα Κασσιτέρα

newsroom

Φωτιά στον Έβρο: Εκκενώνονται ακόμα 2 οικισμοί

newsroom